HARLEKÝN
HARLEKÝN
těsto:
- 3 žloutky
- 10 dkg cukru
- 4 lžč horké vody
- 10 dkg hladké mouky
- 2 dkg kakaa
- 1 lžč prášku do pečiva
- 3 bílky
krém:
- 1 tab hořké čokolády
- 1 větší kelímek šlehačky
postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky, cukr a horkou vodu třeme a poté přidáme ostatní přísady a sníh. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Těsto je nízké, proto dort nerozřezáváme, místo toho budeme dávat silnou vrstvu šlehačky navrch.
Krém si připravíme večer před tím. Šlehačku nalijeme do kastrůlku, čokoládu k ní nalámeme a necháme roztavit, necháme přejít varem. Poté nalijeme do vysoké mísy a 2 minuty horké šleháme. Necháme vystydnou a pak do druhého dne dáme do lednice. Druhý den našleháme, čímž vznikne báječná pařížská šlehačka.
Osobně používám 200g hořkou čokoládu na 1 kelímek šlehačky a minimálně 2 - 3 dávky dle velikosti dortu.
Náhledy fotografií ze složky DORTY