HROZNOVÝ DORT
HROZNOVÝ DORT
ingredience:
- 4 vejce
- 100g cukru
- 4 lž teplé vody
- 150g hrubé mouky
- 50g škrobové moučky
- tuk a mouka na formu
- 500g červeného nebo bílého hrozna
- 1 bal žluté želatiny
- listy vinné révy
- 2x čokoládová poleva tmavá
náplň:
- 2 lž želatiny z plátků
- 500g měkkého tvarohu (ne vaničkového)
- 120g cukru (dle chuti i 2x víc)
- citrónová šťáva
- 1 lž rumu
- 250 ml smetany ke šlehání
postup:
Žloutky našleháme s částí cukru a vody do pěn. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylí cukr a šleháme dohusta. Spolu s moukou a škrobovou moučkou opatrně vmícháme do pěny a lehce promícháme. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě zvolna upečeme (180°C). Vychladlý korpus podélně rozkorjíme a spojíme větší částí náplně. Povrch korpusu /i boky) potřeme zbylou náplní, ozdobně poklademe rozpůlenými odpeckovanými hrozny. Přelijeme dortovou želatinou a uložíme ztuhnout do chladničky. Před podáváním ozdobíme čokoládovými lístky.
postup náplň:
Plátkovou želatinu namočíme do 6ti lž vody a necháme nabobtnat. Tvaroh utřeme s cukrem, citrónovou šťávou a rumem a opatrně přimícháme našlehanou smetanu a dobře rozpuštěnou želatinu.
čokoládové listy:
Listy z jedlých rostlinek (hrozno, máta, meduňka, růže, maceška,...)
Malým čistým štětečkem natřeme na spodní stranu lístků tenkou vrstvu rozpuštěné čokoládové polevy. Po zaschnutí naneseme další vrstvu, dáme na několik minut vychladit. Pak lístky z čokolády opatrně sloupneme. Čokolády se dotýkáme co nejméně.
Nespotřebovanou polevu rozlijeme na pergamen. Po ztvrdnutí rozlámeme na malé kousky a jimi pokryjeme boky dortu.
Náhledy fotografií ze složky DORTY