VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
ingredience:
- 1/4 l vody
- trocha soli
- 100g másla
- 180g hurbé mouky
- 4 vejce
postup:
Do kastrůlku dáme vodu, sůl a tuk a směs přivedeme k prudkému varu. Vsypeme mouku, odtáhneme z ozhně a mícháme tak dlouho, až se utvoří hladká hmota. Dáme znovu na oheň a necháme hmotu ještě propařit. Těsto vložíme do mísy a obracíme vařečkou, dokud částečně nezchladne. Poté, za stálého míchání, přidáme jedno vejce po druhém. Na plech pokrytý pečícím papírem zdobičkou tvarujeme věnečky, větrníky či banánky. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C. Nebo na 175°C a po 8mi minutách zvýšit skoro na 200°C.
TROUBA SE ALESPOŇ 10 MINUT NESMÍ OTVÍRAT!
krém:
- 3 dcl mléka
- 1 vanilkový puding
- 200g másla
- 100 g cukru
postup:
Mléko a vanilkový puding svaříme. Máslo s cukrem utřeme. Do vychladlého pudingu přidáme ušlehanou směs o stejné teplotě.
Vychladlé věnečky rozkrojíme na půl a plníme zdobičkou. Přiklopíme druhou polovinu a zdobíme citrónovou polevou nebo čokoládou na vaření.
Krém my vždy zbyde, vyšel by i na 2 porce těsta.
Tento krém používám i do máslových dortů.