BERÁNEK
BERÁNEK
ingredience:
- 4 vejce
- 16 dkg hery
- 20 dkg cukru
- 25 dkg hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 prášku do pečiva
- citrónová kůra
- lentilky na oči a nos
.
postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Třeme žloutky, rozměklou heru a cukr. Pak přidáme vanilkový cukr a citrónovou kůru. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh. Formu si vymažeme sádlem a vysypeme prosátou strouhánkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C. Beránka vyklopíme z formy. Pokud se nechce pustit, namočíme utěrku do studené vody a vyždímanou ji položíme přes formu. Beránka necháme stydnou. Mezi tím si připravíme čokoládovou polevu a lentilky na ozdobení.
poleva:
(1 dávka)
- 8 dkg másla
- 8 dkg cukru krupice
- 1 lž mléka
- 1 lž solamylu
- 1 lž kakaa
Máslo si rozpustíme v kastrůlku, přidáme cukr a mícháme až se úplně rozpustí. Poté postupně přidáme ostatní přísady a mícháme, aby se neutvořily hrudky.
Na moji velikost formy si dělám polevu ze dvou dávek
Beránka postavíme na prkénko a krom spodní strany, na které stojí, celého polijeme čokoládou. Dvě lentilky použijeme jako oči, jednu na čumáček. Vkládáme do ještě horké čokolády.